Borverseny Gencsapáti 2023

Két szakmai bíráló bizottság (Vörös-fehér), két gazda (társadalmi)zsűri és két (fehér- vörös) női zsűri értékelte a borokat!A fehérborok szakmai bíráló bizottságát Láng József, a vörösborokét Hatos István vezette.

Mándli Tibor borász az elő zsűri tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel, megemlítve, hogy nem a legjobb évjárat a 2022-es.

Az értékelést követően közös ebéd előtt a Vasi Népdalstúdió Boróka csoportja és a Gencsapáti Félnótás Népdalkör bordalokkal, majd a Zsivány Zenekar muzsikájára a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes szólistái vasi táncokkal szórakoztatták a nagyérdeműt.

Tóth Marcell borász a csepregi Néber-Tóth Pince borait mutatta be a jelenlévőknek történetekkel és élményekkel fűszerezve, nagy tapsot kapott nemcsak a finom nedűk, hanem a remek előadás miatt is!

Majd következett a várva várt eredményhirdetés!  A minősítésről az okleveleket és a serlegeket Koltayné Szabó Hajnalka borkirálynő, Hatos István és Láng József zsűri elnökök adták át. 82 borral neveztek a gazdák a 2023. évi Gencsapáti borversenyre (30 fehér, 9 rosé, 43 vörösbor)

A szakmai, gazda és a női bírálók értékelése alapján a következő eredmények születtek.

Fehér borok: A szakmai zsűri bírálata alapján (5 arany, 12 ezüst, 12 bronz, 1 oklevél minősítést értek el a versenyzők) a fehérboroknál az első helyezett Petrovics István Bánáti rizling bora, 2. Bolfán Imre Chardonnay bora 3. Tóth Balázs olaszrizling bora lett.

Vörös borok: A szakmai zsűri bírálata alapján (4 arany, 24 ezüst, 13 bronz, és 1 oklevél minősítést adott ki) a vörösboroknál első helyen Kovács Norbert Syraz- Zweigelt bora végzett, 2. Mészáros Csaba – Merlot bora, 3. Mucza Béla Cabernet Sauvignon bora lett.

A rozé borok esetében 1 arany, 4 ezüst, 3 bronz és 1 oklevél minősítést adott ki a szakmai zsűri.  Petrovics István Kékfrankos - Zweigelt rozé borát értékelték a legjobbra. 2. Mucza Béla Cabernet-Sauvignon rozé bora, 3.  Lukácsháza Község Önkormányzata Kékfrankos- Cabernet rozé lett.

A gazda zsűri fehérboroknál Sántha Tibor Zengő-Zenit borát, a vörösboroknál Albert Családi Pincészet Cabernet borát, a rosé boroknál Imre Péter és Jáger József kékfrankos rozé borát értékelte a legjobbra.

A lukácsházi és a gencsapáti borbarát Hölgyekből álló női bírálók a fehérboroknál Varga István- Királyleányka, a vörösboroknál Lukácsháza Község Önkormányzata- Zweigelt bora lett az első, a rozé boroknál Petrovics s István –Kékfrankos - Zweigelt rozé  borát értékelték a borbarát hölgyek a legjobbra.Gratulálunk a gazdáknak az elért minősítéshez, köszönjük mindenkinek a verseny megrendezéséhez nyújtott segítséget, támogatást, találkozunk Lukácsházán 2024-ben! A részletes eredményeket a gencsapati.hu. lukacshaza.hu oldalakon tekinthetik meg az érdeklődők. 

 

 

Script logo