Kincskereső tábor 2019

Mi is történt a táborban? A táborozók már az első naptól kezdve négy csapatot alkottak. Reggelenként hol sorversennyel, hol kötélhúzással, hol kidobóval mérték össze ügyességüket. Egy biztos, a második hét végére már minden csapat tudott úgy futni, hogy tojást vitt kanálban (utólag eláruljuk: az összes tojás meg volt főzve). A délelőtt hátralevő részében kézműves foglalkozásokon vettek részt a táborozók. Készült papírsárkány, háromféle karkötő, csapatzászló, baglyos guriga. Volt origami, nemezelés, papírmerítés, körmönfonás. A gencsi tojáskaparást is kipróbálhatták a gyerekek, papírtojásokat díszíthettek a hagyományos karcolásos technikával, és Jakab templomos képeslapokat is készítettek különleges technikával. Keddenként Csordás Csabáné Marika néni mutatta meg helytörténeti gyűjteményét, tartott a gyerekeknek tárlatvezetést. Bálint atya pedig a gencsi templomot mutatta be a gyerekeknek, mesélt érdekes dolgokat róla. Ebéd után a csendes pihenőben Varga Albin mesélt Ördögkő legendákat, beszélt Gencsapáti értékeiről, Tóth Tamás (Tápi) mondta el micsoda dolog legénynek lenni, főleg egy legénycéhben. A gyerekek a különböző gencsi táncokkal is megismerkedhettek. Délutánonként volt, hogy legénypróbákat lehetett kiállni, volt vízi pisztoly csata, csapatépítő játékok, íjászkodás, aszfaltkrétázás, foci, szabad játék is.

            A tábor csúcspontja a pénteki nap volt, ekkor zajlott a kincskeresés. A falu, különböző pontjain –összesen 6 állomáson- kellett a gencsi értékekhez kapcsolódó feladatokat teljesíteniük a gyerekeknek. Az első héten a végállomás a Szentkút volt, ahol is az utolsó - egyben legnehezebb - próbát is kiálló csapatok megkereshették megérdemelt kincsüket. Második héten új kihívás elé állította az időjárás a szervezőket: esett az eső. Egy kisebb kört téve, a Művelődési Házban ugyanolyan lelkesedéssel leltek a kincsek végül gazdára.

            Hogy elértük-e a célunkat? Alapvető tapasztalat, hogy a gyerekek nyitottak voltak a falujukhoz kötődő ismeretekre. Rácsodálkoztak a Szent Flórián szoborra, tudják melyik érték található a gencs-alsói vasútállomásnál, ahogy azt is, hogy mit ábrázol a sekrestye restaurált festménye, és bár a kincskeresés feladatai szigorúan titkosak, egyet elárulunk: egy gencsi táncot meg kell tudni nevezni. A csapatok viszont ennél is ügyesebbek voltak, a hét végére, mind a négy csapat fel tudta sorolni mind a négy fő gencsi táncot.

            A tábor főszervezője Spiegel-Szabó Viktória, Varga Albin. Munkatársak, akik teljes odaadással vettek részt a tábor megvalósításában: Palatin Vivien, Benczikné Fábián Éva, Balaton-Szanyi Viktória, Nagyné Burkon Andrea, Jáger Imréné, Szilasi Imréné, Gergácz Gábor és Pék Krisztina. Voltak lelkes, önkéntes tanulóink, akik igazán önzetlenül, nagy lelkesedéssel segítették táborunkat: Kummer Zsófia, Ferenczy Bogi és Gergő, Lékai Dorka, Varga Kata, Nagy Fanni, Guttmann Évi, Gyöngyössy Karolina, Lajtai Johanna.

Reméljük jövőre is együtt kutathatunk a kincs után Gencsapátiban!

 

 

Script logo