Népzenei versenyek Gencsapátiban

 Arany- és ezüstminősítést - adtak ki a Vas Megyei Gyermek és Ifjúsági Csoportos Népzenei Versenyen hétfőn délelőtt a művelődési házban.

Ez volt a hagyományos vasi népzenei csoportok minősítője, és egyúttal a Vass Lajos Népzenei Szövetség által szervezett Kárpát medencei népzenei találkozó elődöntője is egyben, amelyet Tanai Erzsébet népdalénekes, a Vasi Népdalstúdió művészetei vezetője, a Vass Lajos Népzenei Szövetség vezetőségi tagja szervezett együttműködve a szövetséggel.  

A szakmai zsűri tagjai voltak: HORVÁTHNÉ BAKOS ILONA, népdalénekes, népzenész a Vass Lajos Népzenei Szövetség elnökhelyettese, IFJ. HORVÁTH KÁROLY, népzenész, népzenetanár, a Népművészet Mestere.

Az előadott műsorszámok változatosak voltak, a szólisták, csoportok, zenészek a vasi népdaloktól egészen Moldváig csodálatos népzenei anyagot szólaltattak meg – foglalta össze a programot Tanai Erzsébet. – Hallhattunk horvát, somogyi, rábaközi, moldvai népdalokat, és volt Bátai ugrós és friss a Szélforgók együttes előadásában. Idén a moldvai dalokat választották legtöbben.

Minden fellépő személyre szóló útmutatást kapott, hogy minél hitelesebben szólaljanak meg dalai a majd a középdöntőben, és az elkövetkezendő színpadi programokon. A zsűrizés után szakmai beszélgetés is volt a csoportvezetőkkel.

A versenyen aranyminősítést kapott: Csicsergő Együttes- Gencsapáti, Boróka Együttes Gencsapáti, Dragovics Imola-Szombathely, Napvirág Együttes-Bük, Gerlice Népdalkör Szombathely, Kumánovicsh testvérek trió-Horvátzsidány, Szélforgók Népzenei Együttes-Szombathely. Ezüstminősítést ért el: Kócos Együttes-Bük, Kőhalmi testvérek-Szombathely

Az idei Vass Lajos Népzenei Versenyre pedig a következő csoportok neveztek, kaptak aranyminősítést és továbbjutottak a verseny középdöntőjébe: Csicsergő Együttes- Gencsapáti, Kumánovicsh testvérek trió-Horvátzsidány, Napvirág Együttes-Bük.

A versenyt követő a szakmai értékelés, díjkiosztás előtt és után kézműves foglalkozásokban vehettek részt a dalosok Jáger Imréné, Pajor Andrea és Németh Tamás vezetésével…

Script logo